Wat is een township?

Township (Zuid-Afrika)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De township Soweto

Een township (woonoord) in Zuid-Afrika is een woonplaats voor (meestal) de zwarte bevolking, aan de randen van een stad. Townships bestaan vaak uit huisjes van golfplaten daken en houten muurtjes. Bekende grote townships zijn Soweto en Alexandra (beiden bij Johannesburg) en Khayelitsha (vlakbij Kaapstad). In townships wonen doorgaans zwarte mensen, maar er zijn ook kleurlingentownships in Zuid-Afrika. Elke Zuid-Afrikaanse stad of dorp heeft wel één of meerdere townships. Ook in Namibië zijn townships.

Ontstaansgeschiedenis

122De townships in Zuid-Afrika zijn grotendeels ontstaan vanwege de Apartheid die van 1948 tot 1994 duurde. De blanke regering vond dat er meer ruimte moest komen voor de blanke bevolking en de zwarten en kleurlingen werden in een afgezet terrein geplaatst, dicht op elkaar en vaak op slechte onvruchtbare grond aan de rand van de stad. Zwarten en kleurlingen leefden gescheiden van elkaar.

Ook al is de Apartheid in 1994 afgeschaft, de townships zijn blijven bestaan. Dit heeft verschillende redenen:

  • door gebrek aan opleiding en de hoge werkloosheid hebben gezinnen geen geld om te verhuizen;
  • er verhuizen nog steeds veel gezinnen van het platteland naar de grote steden, waar een groot gebrek is aan woonruimte voor alle nieuwe inwoners;
  • families wonen al generaties lang in dezelfde township, dicht bij elkaar in de buurt.

OmstandighedenSoweto

(SOuth WEstern TOwnship) is een stad op zichzelf. Nelson Mandela woonde hier jarenlang en bezit er nog altijd een villa. Ook in de andere grote townships zijn geasfalteerde wegen, elektriciteit en stenen huizen. Er zijn zelfs goede Bed & Breakfasts en culturele centra. Er zijn echter ook nog altijd townships waar geen stromend water, scholen en elektriciteit is. De ANC-regering die sinds 1994 aan de macht is, heeft zich tot doel gesteld om miljoenen stenen huisjes te bouwen in de townships.