Townships Emfuleni

Emfuleni heeft 7 townships:

Sharpville: zie ook fotogallerij

21 maart: Dag van de mensenrechten: Zuid-Afrika herdenkt dan dat op 21 maart 1961  de politie het vuur opende op enkele duizenden ongewapende zwarte demonstranten, die demonstreerden tegen de pasjeswet. Deze wet belemmerden de zwarte bevolking in hun bewegingsvrijheid en verplichtten hen om op vordering hun identiteitsbewijs te tonen. De demonstratie was georganiseerd door het Pan-Afrikaans Congres. De politie schoot op de demonstranten, waardoor 69 doden en vele gewonden vielen.

[kaltura-widget uiconfid=”535″ entryid=”1_3dvrqzo7″ width=”400″ height=”330″ addpermission=”” editpermission=”” /]

Evaton

Geboortehuis van Jacob Mhlambi in EvatonDit township bestaat sinds 1904. Het ligt ten noorden van Sebokeng, dichtbij Vanderbijlpark. Evaton was een van de weinige township waar land in eigendom was van de bewoners voordat dit overal verboden werd voorde zwarte bevolking. De bewoners werden gedwongen hun grond aan de overheid te verkopen conform de apartheidsregels.

In 1984 en 1985 is het township getroffen door  het geweldadig neerslaan van opstanden tegen de apartheid. Bij de opstanden speelde de kerkelijke leiders een grote rol bij het onderhandelen tussen de bewoners en de overheid. Ze streden onder andere tegen gevangenzetting van vrijheidstrijdens zonder eerlijk proces.

Voormalige boerenwoningEvaton ligt in oorspronkelijk landbouwgebied. Dit is nog steeds te zien aan een aantal kleine boerderijtjes, waar vroeger blanke boeren woonden. Deze boerderijtjes behoren nu tot cultureel erfgoed. Ook de kerk, die stamt uit 1940-1950 is een belangrijk gebouw vooral ook omdat het gebouw een grote rol speelde bij het mobiliseren van de vrijheidstrijders.

In 2009 heeft de overheid veel verbeterd in de wijk binnen het “Evaton-Renewal-Project”.  Wegen zijn verbeterd en er zijn voetpaden aangelegd. De economische ontwikkeling is gestimuleerd door bieden van kansen voor het oprichten van kleine en middelgrote ondernemingen. Zo zijn er groentetuinen en andere landbouwprojecten opgezet. Een specifiek project is  het stimuleren van bewoners het hoge, wilde gEvatonras dat overal op de velden rond Evaton groeit te maaien en voor b.v. dakbedekking te verkopen. Huizen zijn opgeknapt en faciliteiten van gemeenschapsgebouwen zijn verbeterd. Ook Evaton-West heeft van dit project geprofiteerd. Zie: http://www.evatonrenewal.co.za/

 

 

 

 

Evaton-West

 

Sebokeng

-wordt aan gewerkt-

Boipatong

-wordt aan gewerkt –

 

Bophelong

= wordt aan gewerkt-

Tshepiso

=wordt aan gewerkt-