RYDO (Rekaofela)

RYDO (Rekaofela Youth Development Organisation )

Emfuleni2 075 (1) (450 x 600)Tijdens het werkbezoek in maart 2012 wordt samen met twee coördinatoren van de afdeling Jeugd, Ouderen en Gehandicapten van de gemeente Emfuleni een bezoek gebracht aan RYDO. Deze 023 (600 x 450)organisatie is sinds 2009 gehuisvest in een verlaten schoolgebouw in het township Sebokeng.

RYDO is een Non Profit Organisatie en heeft een netwerk van relaties met onderwijsinstellingen en arbeidsbemiddeling. Tijdens het bezoek vindt een interessant gesprek plaats. Ook de coördinatoren van de gemeente zijn zeer geïnteresseerd. In Sebokeng is dit de enige organisatie die zich bezighoudt met opvang en begeleiding van jongeren naar scholing of werk. Jongeren hebben bij RYDO toegang tot informatie in de breedste zin des woords. Er worden workshops georganiseerd om vaardigheden aan te leren en er vindt begeleiding plaats op sociaal en economisch vlak.

De vrijwilligers, die RYDO leiden en coördineren zijn een gepensioneerd kunstdocent en afgestudeerden, die een tussenjaar nemen om Rakaofela op poten te zetten.

Door een aanbevelingsbrief van de Stichting aan de gemeente Emfuleni en de positieve reacties van de coördinatoren van deze gemeente wordt geregeld dat het oude schoolgebouw waar RYDO gehuisvest is voorzien wordt van basisfaciliteiten zoals water en elektriciteit. Vervolgens spreekt de Stichting een samenwerkingsverband mer RYDO af voor de jaren 2012,2013 en 2014.

Adres:  Sedibeng Sa Thuto Primary School, Zone 13, 1233 NTJA Street, Sebokeng

Doel Rekaofela Youth Development Organisation (togetherness)

  • Ontwikkeling en begeleiding van jongeren

Activiteiten

  • Faciliteren en begeleidng bij scholing
  • ICT en computer training
  • arbeidsbemiddeling
  • motivatieprogramma
  • HIV-AIDS-voorlichting
  • workshops met diverse onderwerpen

Strategic Meeting RYDO zie: Strategic session report RYDO

 

Succesverhaal: Maart 2014:

Rekaofela Youth Development Centre really changed my life from better to best

I am a 31 years old. I was born and raised in Sebokeng. To me, Sebokeng is a place with people who are talented and want to be successful in their life. It is a place where we have challenges around socio-economic issues.

I joined Rekoafela Youth Development Centre in February of 2013. When I got to the Centre I thought “WOW! I am in the right place” because I like to Welding and Computer. In the Adolescent Development Program (ADP) I started building my future, in the sense of knowing what I can do with my life and knowing where I am going. I have learned a lot and have developed high self-esteem.

I was selected for a Rekaofela scholarship, and am in six month studying sustainability Accelerator is unique educational and empowerment programme for individuals working in Non profit Organisations (NPO’s. The programme is presented by North West University Vaal triangle Campus. It is presented through an intergrated  and interactive learning model comprised of various practical learning tools. On my successful completion of the programme i will receive a SAQA accredited certificate My goal is to use all the strategies, methods and techniques that I learn to help effectively sustain Rekaofela and other community projects.

March 2014, 

Nthabiseng Ramatsella

 

Werkbezoek  2014:

SAM_2506 (600 x 450)
We hebben in het afgelopen jaar wel wat gemopperd over de schaarse informatievoorziening van Rekaofela. Voor ons is dit een van de voorwaarden voor onze assistentie. Ik plan een bezoek aan de oude school waarSAM_2508 (600 x 450)
RYDO gevestigd is op een zaterdag, maar als ik arriveer blijkt dat de Rekaofela medewerkers mij vrijdag al hadden verwacht. Hierdoor kom ik dus onverwacht in de gelegenheid met andere leden van de staf te praten in plaats van met de “grote communicator” van de groep. Dit levert in elk geval een aanvullend beeld op.

De motivatie van de groep blijkt goed ook al heeft iedereen problemen om het onderhouden van het eigen gezin. De leden van de staf volgen diverse cursussen (vaak door bedrijven betaald) om het leiden van een organisatie te verbeteren. Veel projecten lopen nu goed en vrij autonoom.  Het is goed om te zien dat Rekaofela er in is geslaagd fondsen te verwerven bij het lokale bedrijfsleven en zelfs productieopdrachten voor het naaiatelier. Ook draaien de drie door de provinciale overheid gefinancierde programma’s naar tevredenheid.

Het is mooi om te horen dat men ons de credits geeft voor het succes van de organisatie. Wij hebben de infrastructuur geleverd waarmee men een goede start kon maken. En dat feit houdt men daar in ere.

Dat niet alles gaat als gewenst is voor mij niet nieuw. Onderlinge afspraken worden nogal eens vergeten waardoor er soms geen leiding aanwezig is op het project. Dat men al een jaar “vergeten” is de elektriciteitsrekening te betalen, is een ander voorbeeld. Dat probleem is technisch even opgelost maar financieel nog lang niet.  Maar de verwachting is dat het inkomen uit de productieopdrachten voor het naaiatelier en de studiofaciliteit daar t.z.t. wel voor zorgt. Het budgetteren van de overheadkosten blijft vooralsnog  een te nemen hobbel.

Het onlangs door onze stichting gefinancierde “lascursus-project” ligt evenwel stil. De instructeur is overleden en de cursusinhoud voldoet niet aan de criteria voor een officieel certificaat. Men heeft gelukkig met een instituut uit de buurt van Johannesburg een deal kunnen sluiten. Dit instituut levert zowel docent als curriculum en bij de lokale staalindustrie heeft men de toezegging gedaan voor het leveren van aanvullende machines en materialen voor de cursus. In 2015 wordt dit project dus op een betere basis opgepakt. Het doet deugd te zien dat men creatief de steeds opkomende problemen weet te tackelen. Onze assistentie is vooralsnog beperkt tot een adviesfunctie en aanleveren van organisatiekundige en boekhoudkundige hulpmiddelen. We hopen dat dit groepje enthousiaste jonge ouders het volhoudt deze organisatie in de lucht te houden.  Rekaofela levert duidelijk veel meerwaarde voor de omgeving in Sebokeng.

Teun Snelder, November 2014