Children4Children

Opbrengsten Koninginnedag 2012 naar het initiatief Children4Children.

cs-kinderen2De drie Rotary Clubs uit Vanderbijlpark hebben 3 jaar geleden het C4C-project opgestart.  Ze onderkenden nut en noodzaak van een pre-schooljaar (Grade-R) voor 4-5 jaar oude kinderen. Leerplicht (Grade 1) in Zuid-Afrika gaat pas in het 6e levensjaar in.

In Zuid-Afrika is 99% van de zogenaamde pre-scholen in handen van particulieren. Deze worden door de overheid niet gesubsidieerd en zijn daarom voor de meeste mensen niet te betalen.

De Rotary-clubs startten een kunstwedstrijd om fondsen te werven.  Na 2 jaar was er voldoende geld om 10 kinderen naar een pre-school te kunnen laten gaan, die ingericht werd op de Pinedene Primary School in Vanderbijlpark. De Rotary-clubs betalen voor deze kinderen een volledig voedingspakket, transport naar en van school en kleding.

Het doel van de Rotary is om dit project uit te breiden naar 70-80 kinderen. De ervaring met de huidige 10 kinderen is erg positief. De kinderen leren vaardigheden aan en krijgen veel meer zelfvertrouwen.

Onze Stichting heeft in 2012 € 500,-  geschonken aan dit initiatief. Dit geld is onder andere opgehaald met de verkoop van kinderkleren  op Koninginnedag. Ook is er over dit project intussen nauw contact tussen de Rotary-clubs en Korein, die zelf in Evaton-West de leraren van de pre-school/kindercreches begeleidt in de vorm van een uitwisselingsproject.

 

In de in 2012 uitgekomen nieuwsbrief besteedt Rotary Vanderbijlpark en Riverside aandacht aan de samenwerking met Korein en de Stichting Eindhoven-Emfuleni:

“Rotary Clubs of Riverside and Vanderbijlpark: Final Countdown June 2012 newsletter from IPDG : Children 4 Children Project

A few months ago the C4C committee met the educators from Korein Eindhoven in Holland. They educate pre-school teachers in Evaton-West, in the Vanderbijlpark area, on an ongoing basis. The activities with the grade R children impressed the foreigners and they wanted to do something special.  Annually, on 30 April, Holland celebrates National Koninginnedag. The foundation Eindhoven-Emfuleni participated by selling clothes to raise funds for their foundation. From the funds raised, they offered R 5000 to C4C.  When the funds were handed over, Vanderbijlpark’s PP Petro Bester presented a donation of hand knitted jerseys for the grade R children”.