Jaarlijkse scholierenwedstrijd

Scholierenwedstrijd “Watch your World, Arm! Eigen schuld dikke bult? “

Voorlichting Christian Huygens De wedstrijd is de finale van een project voor middelbare scholieren over internationale samenwerking georganiseerd door COS-Brabant. In Eindhoven hebben ca 200 leerlingen aan dit project meegedaan, afkomstig van drie scholen: Christiaan Huygens College, Eckart College en Stedelijk College Eindhoven. Het gehele project Watch your world bestaat uit twee delen. De afgelopen weken hebben de leerlingen van de vierde en vijfde klassen in de lessen maatschappijleer het lespakket behandeld. Hierbij zijn de volgende thema’s behandeld in relatie tot de internationale samenwerking: milieu, eerlijke handel, armoede, duurzaamheid en de millenniumdoelen. Aan iedere school is een Stedenband met een stad in een ontwikkelingsland gekoppeld. Dit zijn de stedenbanden van Eindhoven met Chinandega (Nicaragua), Gedaref (Soedan) en Emfuleni (Zuid-Afrika). Vrijwilligers van deze Stedenbanden hebben gastlessen op de scholen gegeven. De scholieren maken bovendien een filmpje gemaakt. Het tweede deel van het project is het finalespel, dat tevens als afsluiting dient. In dit Triviantachtige spel wordt de kennis van de leerlingen getoetst. Niet alleen de algemene kennis op het gebied van internationale samenwerking, maar ook specifieke vragen over de Eindhovense Stedenband die aan de school is gekoppeld. De winnende school krijgt naast een prachtige beker ook een bedrag van €350,- dat is overleg met de stedenband te besteden is voor een project van de desbetreffende stedenband. Het prijzengeld is gesponsord door Rabobank Eindhoven-Veldhoven. Het project wordt gefinancierd door de gemeente Eindhoven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: COS Brabant,  info@cosbrabant.nl. Algemene informatie is te vinden op www.cosbrabant.nl.  

2015: Scholierenwedstrijd zeer succesvol voor Chr.Huygens

scholierenwedstrijd2Team Christiaan Huygens voor Emfuleni is tweede geworden en heeft E 250,- gewonnen voor Traumacentre in Emfuleni.

Maandag 14 december vond weer de jaarlijkse scholierenwedstrijd plaats in de raadzaal van het stadhuis in Eindhoven. Drie groepen streden in de vorm van een triviantspel om wie zich deze keer winnaar mocht noemen van een wedstrijd vol vragen over duurzaamheid, milleniumdoelen en ontwikkelingshulp. In de week daarvoor hebben we een presentatie verzorgd over onze Stichting in een groep van Chr. Huygenscollege.

Christiaan Huygenscollege vertegenwoordigde 2 stichtingen te weten St. CambodiaDutch (groen) en St. EindhovenEmfuleni (rood). College Augustinianum vertegenwoordigde SPEG, de voormalige stedenband met Soedan.

scholierenwedstrijd1Chr.Huygens Rood startte voortvarend met een uitstekende elevator pitch, maar moest toch snel Chr.Huygens Groen aan zich voorbij laten gaan. Toen Groen ook nog 5 extra punten kreeg, omdat ze drie triviantvragen goed had was de eerste plaats niet meer haalbaar. Met een verschil van 6 punten met Augustinianum zou het toch spannend kunnen worden in de finaleronde. Toch wist ons team nog met 3 punten de voorsprong met hen te vergroten. Een mooi resultaat.

Het geld gaat naar de huisvestingskosten van VTCEC, het traumacentrum in Bophelong. De huisvesting is er zeer beroerd aan toe en een opknapbeurt is erg hard nodig.

Al met al weer een enerverende wedstrijd, waarin met veel enthousiastme gestreden is. Volgend jaar gaat er mogelijk een derde andere school deelnemen aan deze voor leerlingen uiterst zinvolle en leerzame scholierenwedstrijd.

2014: Christiaan Huygens weer winnaar scholierenwedstrijd

Christiaan Huygens winnaar scholierencompetitie 2014 (600 x 337) Maandag 15 december vond wederom de jaarlijkse scholierenwedstrijd plaats. De raadsvergaderzaal van het stadhuis zat weer tjokvol en Augustinianum, het Eckart enDSC01076 (600 x 400) Christiaan Huygens mochten trivianten om te kijken wie met hun kennis de meeste punten kon scoren. Chr.Huygens vertegenwoordigde onze stichting. De leerlingen hadden zich voor bereid op de volgende drie onderdelen; armoede, ontwikkelingssamenwerking en mondiaal burgerschap. Tevens heeft Teun de Laat een presentatie over onze projecten verzorgd in de klas. Na twee ronden stonden we ver voor (31, 19, 16), echter de derde ronde wisten de andere scholen op twee punten na terug te komen. Toch gaven we in de finaleronde onze voorsprong niet meer uit handen; we wonnen met 55 tegen 50 punten voor de andere scholen. De gewonnen  E 350,- worden door onze stichting verdubbeld en gaan naar het scavengers-project voor de aanschaf van nieuwe trolleys, overalls en handschoenen. Een hele mooie opsteker.  

 2013: Christiaan Huygens gaat de strijd aan voor Imagine SA

scholierenwedstrijd 2 (360 x 240)Lees meer over de wedstrijd: Welke Eindhovense school is het meest wereldwijs Op 16 december gingen 3 middelbare scholen de strijd aan in de jaarlijks terugkerende scholierenwedstrijd. Het Christiaan Huygens College vertegenwoordigde opnieuw stichting Eindhoven-scholierenwedstrijd 3 (360 x 240)Emfuleni.  De Raadzaal van het stadhuis in Eindhoven was gevuld met enthousiaste scholieren.  Het was weer een heel geslaagde ochtend. De vragen, met name de open vragen en casussen, waren erg moeilijk deze keer, vonden ook de “jokers” van de stichtingen. Het Christiaan Huygens College haalde de tweede prijs.    

2012: winnaar Christian Huygens College

  De Scholieren wedstrijd 2012 is gewonnen door de Christiaan Huygens School. Stichting Eindhoven-Emmfuleni mocht een bedrag van €350 in ontvangst nemen.scholierenwedstrijd 2012 Bekijk het filmpje        

2011:  winnaar Eckart College

  Wethouder Staf Depla heeft de wereldbeker uitgereikt aan het Eckart College, dat hiermee €350 verdiend heeft voor de projecten van Stedenband Eindhoven-Emfuleni. Bekijk het volgende filmpje:           2010: Christian Huygens College   H1e prijs Christiaan Huygens in scholierenwedstrijd 2010et Christian Huygens College sleept de 1e prijs in de wacht voor Stichting Eindhoven-Emfuleni. Wethouder Helms reikt de wereldbeker uit en de geldprijs van €350,- die besteed zal worden aan de groentetuin van Siyanqoba.